• bluegrass-musiikki
  • Bluegrass-instrumentit
  • Suomalaiset yhtyeet
  • Bluegrass-klubi ja jamit
  • SBMY r.y.
  • Linkit

Suomen bluegrass-musiikin yhdistys r.y.

SBMY r.y. on perustettu 1993 edistämään ja tekemään tunnetuksi bluegrass-musiikkia Suomessa. Näiltä sivuilta löydät tietoa bluegrass-musikista sekä suomalaisista yhtyeistä. Tarkastele näitä sivuja lähemmin ja ota suunta kohti lähimpiä jameja. Bluegrass-musiikkia on soitettu Suomessa yli 30 vuotta. Mikäli sinulla on näitä sivuja tai bluegrass-musiikkia koskevaa asiaa ota yhteyttä webmaster[at]bluegrass.fi

The Finnish Bluegrass Music Association

The Finnish Bluegrass Music Association has been established in 1993. It’s goal is to promote Bluegrass music in Finland and present it to new audiences who are not aware of this fine acoustic music.


BLUEGRASS.FI — SBMY ryBluegrass music is like going to school.
When you learn Bluegrass, you can play a lot of music.
– Bill Monroe

The term 'bluegrass' describes the hot string-band style
pioneered by Kentuckian Bill Monroe, which blends
old-time country music with blues rhythms
and jazz-influenced improvisation.
– Mel Bay

Mitä on bluegrass-musiikki?

Tiedätkö miltä kuulostaa raivokas banjo-soolo ja mandoliinin rivakat chopit akustisessa rytmisektiossa, jonka ainoa rytmisesti koossa pitävä voima on muusikoiden (joskus myös kirjaimellisesti) käsittämätön ajantaju? Soittoa eivät ole tahdittamassa koneet, eikä tukea haeta kaikkivoipista rummuista.

Bluegrass-musiikki on Amerikkaan muuttaneiden pohjois- eurooppalaisten siirtolaisten kelttiläisestä musiikkiperinteestä sekä Amerikan mustien blues- ja gospel- perinteestä kehittynyt musiikkityyli. Musiikissa voi yhä kuulla moninaisen eurooppalaisen kansanmusiikin perinteen vaikutukset yhdistettynä bluesin sointiin.

Bluegrass-musiikin nousukausi oli 40-luvulla juuri ennenkuin rock- musiikki syntyi. Bluegrass onkin tunnustettu yhdeksi rockmusiikin vaikuttajaksi. Triviaalitietoiskuna mainittakoon vaikkapa, että Elvis Presley levytti ensimmäiselle singlelleen bluegrass- musiikin isän Bill Monroen tunnetun bluegrass- kappaleen Blue Moon of Kentucky. Bluegrassin toinen huippukausi sijoittui 60-luvun folk- boomiin jolloin Yhdysvalloissa kaivettiin vanhat perinnepelimannit naftaliinista yleisempään tietoisuuteen.

90-luvulla on jälleen nähty akustisen musiikin suosion kasvu. Kun 80-luvulla bluegrass- musiikki lopultakin muutti maalta kaupunkiin, USA:ssa perinnetietoisuuden kasvaessa on bluegrass muodostunut nopeimmin kasvavaksi musiikintyyliksi kuuntelijoiden keskuudessa. Bluegrass- musiikki on herättänyt nuorten trenditietoisten muusikoiden keskuudessa kasvavaa huomiota vuorovaikutuksestaan mm. rockin ja jazzin kanssa.

Bluegrass-musiikkia voidaankin pitää yhtenä merkittävimmistä pohjois- eurooppalaisen kansanmusiikin nykyjälkeläisistä.

Tule ja tutustu bluegrass-musiikkiin. Bluegrass on sitä ihtiään. Se on eurooppalaisen akustisen musiikkiperinteen ja amerikkalaisen bluesin ja hillbillyn fuusio. Siinä on pelimannihenkeä, ja se on elinvoimainen ja uusia suuntia hakeva tyyli. Bluegrass-musiikki ei rajoitu kolmen soinnun kappaleisiin vaikka se joskus siltä kuulostaakin. Bluegrass vaatii tiukkaa tekniikkaa ja tarkkaa rytmitajua. Bluegrass jos mikä vaatii yhtyeeltä ehdotonta yhteensoittotaitoa. Bluegrassista kiinnostuneelle harrastajalle tämä voi aluksi tuntua ylivoimaiselta, mutta on kuitenkin perusteellinen koulu bändissä soittamisen alkeisiin.

Ruotsinpyhtään Bluegrass- festivaaleista löytyy tietoa Bluegrass 97 -sivuilta.